...

Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uygulama ve Araştırma Merkezimiz öğretim üyelerinin de katılımıyla "Kapadokya Bölgesi Duvar Resimlerinin Korunması ve Araştırılmasına Dair Yapılan Çalışmalar” Konulu Uluslararası Konferans Düzenlendi
27/09/2023

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Kültür ve Turizm Bakanlığı, İtalya’dan Tuscia Üniversitesi, Japonya’dan Tsukuba ve Kanawaza Üniversiteleri iş birliğinde “Kapadokya Bölgesi Duvar Resimlerinin Korunması ve Araştırılmasına Dair Yapılan Çalışmalar" konulu uluslararası konferans düzenlendi.

NEVÜ Rektör Yardımcısı ve KAJEMKOY Müdürü Prof. Dr. Akın: İhtisas üniversitesi olarak doğal ve kültürel mirasa yönelik araştırma ve uygulama faaliyetlerine katkı sağlayacak önemli proje ve çalışmalar yürütmekteyiz.


Akın, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisaslaşan üniversite olarak eğitim-öğretim ile birlikte kültürel mirasın korunması, araştırılması, tanınırlığının arttırılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik önemli proje ve çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Akın, “Bilindiği üzere Üniversitemiz 2021 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisas üniversitesi olarak ilan edildi ve o tarihten bugüne kadar ihtisas alanımız olan ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ne yönelik birçok bilimsel etkinliği gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Paydaşı ve ev sahibi olmaktan onur duyduğumuz, uluslararası değerli bilim insanlarının katıldığı bu konferans da yine ihtisas alanımız olan ‘Doğal ve Kültürel Miras’ kapsamındaki çok önemli bir etkinlik olarak ön plana çıkmakta.

 “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ihtisaslaşan bir üniversite olarak eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme (AR-GE) faaliyetlerimizin yanı sıra bulunduğumuz ilin ve bölgenin sahip olduğu doğal, kültürel, ekonomik, ticari, sanayi ve sosyal potansiyelinin etkin kullanılmasını amaçlıyoruz. Bununla birlikte NEVÜ olarak doğal ve kültürel mirasımızın korunmasına yönelik bilimsel faaliyetlere de büyük önem vermekteyiz. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Arkeoloji Bölümü, Sanat Tarihi Bölümü, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezimizin yanı sıra; üniversitemizin öğretim üyeleri de doğal ve kültürel mirasa yönelik araştırma ve uygulama faaliyetlerine katkı sağlayacak çalışmalar yürütmekte.

Ben bu vesileyle şehrimiz ve bölgemiz için oldukça önemli olan bu etkinlikte emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü’ne, Tuscia Üniversitesi’ne, Tsukuba ve Kanawaza Üniversitelerine ve üniversitemizin ilgili akademik ve idari personeline, katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederken,  konferansın bilimsel hedeflerine başarı ile ulaşmasını diliyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Mutluhan Akın, Prof. Dr. İsmail Dinçer, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Orhan ve Dr. Öğr. Üyesi Ogün Ozan Varol: Tokalı Kilisenin Kaya Kütlesi Karakterizasyonu ve Sayısal Stabilite Analizi üzerine sunumda bulundu.


HABERLER