Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Nevşehir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarındaki teknik personelin bilgilendirilmesine yönelik "Kapadokya Bölgesi'nde Doğal Mirası Tehdit Eden Doğal Afetler" isimli eğitim semineri düzenlendi.
Seminere; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Ayşe Orhan, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Pof. Dr. Mutluhan Akın, Prof. Dr. İsmail Dinçer, AFAD İl Eğitim Şube Müdürü Oğuz Doğan, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve temsilcileri, mühendisler, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Rektör Aktekin “Eğitim semineri İRAP çerçevesinde çözüm önerileri ortaya koyması açısından çok değerli”
Açılışta konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin afetlerin oluşturabileceği etkileri tanımlayan, bu etkileri azaltmak için afet gerçekleşmeden önce alınması gereken önlemleri tarif eden ve bu konuyla ilgili kurum ve sorumluluk alanlarını belirleyen İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)’ın hazırlanması sırasında üniversitenin Jeoloji ve İnşaat Mühendisliği Bölümleri öğretim üyelerinin önemli katkılarının olduğunu değindi. Afetler için alınacak önlemlerin belirlenmesi ve bir an önce uygulanması gerektiğine vurgu yapan Rektör Aktekin, bu kapsamda düzenlenen eğitim seminerinin de il özelinde gözlemlenecek doğal afetlerin bölge halkının ve bölgenin doğal mirası üzerindeki etkileriyle çözüm önerilerini ortaya koyması açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.
“İl genelinde bilgi paylaşım ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz”
Eğitim seminerinin açılış konuşmasını yapan Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Pof. Dr. Mutluhan Akın, afetlerin çok hızlı meydana geldiğini ve meydana geldikten sonra durdurulmasının mümkün olmadığını belirterek ancak afete neden olan unsurlar doğru şekilde ortaya konulur ve bu durumlar için gereken önlemler alınırsa afetin olumsuz etkilerinin en aza indirilebileceğini söyledi. Bu kapsamda üniversitenin katkılarıyla hazırlanan Nevşehir İRAP planlarının bu amaca hizmet etmek için öncü olduğunun altını çizen Pof. Dr. Mutluhan Akın, düzenlenen eğitim semineriyle AFAD ve kamu kurum ve kuruluşlarının da görüşlerini alarak etkili bir bilgi paylaşım ortamı oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
“Jeolojik potansiyelin korunması ve geliştirilmesi oldukça önemli”
Kapadokya Bölgesi’nin jeolojik yapısı hakkında bilgi veren Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Orhan, kültürel miras kapsamındaki jeolojik potansiyelinin korunması ve geliştirilmesinin bölge ve üniversite açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti. Afetlerin yıkıcı etkilerinin önceden belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması konusunda üniversite-kamu kuruluşları ve özel sektör iş birliğinde çalışmalar yürütüldüğünü hatırlatan Doç. Dr. Ayşe Orhan, üniversite öğretim üyelerinin halen devam eden projeleri hakkında bilgi verdi.
“Üniversitenin Nevşehir İRAP programına verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz”
Afetlere karşı bilinç ve farkındalık oluşturmanın topyekûn bir mücadele gerektirdiğini söyleyen AFAD İl Eğitim Şube Müdürü Oğuz Doğan ise, afetlerle ilgili yapılması gereken çalışmaların önemine değinerek üniversite iş birliğiyle hazırlanan ve Eylül 2021 tarihinde bitirilen Nevşehir İRAP programına üniversitenin ve öğretim üyelerinin verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından eğitim seminerine geçildi. Seminerde Prof. Dr. İsmail Dinçer “Kapadokya Bölgesi’ndeki Kaya Oyma Yapılarda Meydana Gelen Duraysızlıklar”, Dr. Kağan Cebe “Nevşehir İlindeki Sel ve Taşkınların Neden Olduğu Afetler”, Dr. M. Avni Akçe “Kapadokya Çevresindeki Volkanizma ve Tıbbi Jeolojik Afetlere Genel Bir Bakış”, Dr. Ahmet Orhan “Nevşehir ve Yakın Çevresindeki Deprem Tehlikesi” ve Prof. Dr. Mutluhan Akın ise “Nevşehir İlindeki Kaya Düşmelerinin Yerleşim ve Turizm Üzerindeki Olumsuz Etkileri” üzerine konuştu.
Eğitim semineri, konuşmacıların katılımcıların sorularını cevaplandırmaları ile sona erdi.
- KAJEMKOY Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Mutluhan AKIN, "Kültürel Miras Alanlarında Afet Risk Azaltma Stratejileri Çalıştayı"na Katıldı
- AFAD Deprem ve Risk Azaltma Çalıştayı Nevşehir'de Başladı (07 Kasım 2023)
- Uygulama ve Araştırma Merkezimiz öğretim üyelerinin de katılımıyla "Kapadokya Bölgesi Duvar Resimlerinin Korunması ve Araştırılmasına Dair Yapılan Çalışmalar” Konulu Uluslararası Konferans Düzenlendi
- Kapadokya Bölgesi'nin jeolojik oluşumu ile ilgili Merkez Müdürümüz tarafından yapılan bilgilendirme ile ilgili haber metni
- NEVÜ’de ‘Kapadokya Bölgesi'nde Doğal Mirası Tehdit Eden Doğal Afetler’ Konulu Eğitim Semineri Düzenlendi
- Uygulama Araştırma Merkezimizin kaya düşmelerine yönelik gerçekleştirdiği güncel uygulamalar ile ilgili haber metni
- Merkez Müdürümüz Kapadokya'daki peribacaları ve kaya oyma yapılarının bozunma süreci ile ilgili İHA Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.
- KAJEMKOY’dan “Kapadokya Bölgesi’ndeki Kaya Oyma Mekanlar ve Gözlenen Mühendislik Sorunları” Konulu Eğitim Semineri
- Merkezimiz Öğretim Üyeleri Nevşehir İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) 1. Çalıştayı’nda Görev Aldılar.
- Merkez Müdürümüz Doç. Dr. Mutluhan Akın tarafından çevrimiçi eğitim semineri verildi.
- Merkez Müdürümüz Doç. Dr. Mutluhan Akın, Dokuz Eylül Üniversitesi, Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi, Jeoteknik Araştırma Grubu'na eğitim semineri verdi.
- Merkez Müdür Yardımcımız Doç.Dr. İsmail Dinçer, TRT Belgesel'de yayınlanan Gizemli Tarih: Derinkuyu belgeselinde yer aldı.
- Merkez Müdürümüz Doç.Dr. Mutluhan Akın, AFAD tarafından düzenlenen çevrimiçi seminerde AFAD İl Müdürlüklerine “Kaya Düşmesi Kaynaklı Afetlerin Değerlendirilmesi” konulu eğitim semineri vermiştir.
- Merkezimiz öğretim üyeleri tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) "Kaya Düşmelerinden Kaynaklı Afetlerin Değerlendirilmesine Yönelik Teknik Kılavuz" hazırlanmıştır.